dinsdag 29 november 2016

Verbaasd

Peter van Veen

Aangezien ik al jaren in de deurintercom branche zit is het aannemelijk dat ik wel weet hoe het er aan toe gaat. Dat ik alles al heb meegemaakt en nergens meer van schrik. Toch ben ik na al die tijd soms nog steeds verbaasd wanneer ik zie hoe er wordt omgegaan met veiligheid of hoe sommige systemen zijn geïnstalleerd.

Deze week viel mij iets vreemds op waarvan ik niets begrijp.


Deurintercom is bedacht om te zien wie er voor de deur staat en eventueel een kort gesprek te voeren. De bezoeker maakt kenbaar wie hij of zij is en de bewoner kan de deur openen zonder naar beneden te moeten lopen. Dat is wel zo veilig, want hoewel we soms een pakket verwachten en de postbode voor de deur zien staan, kunnen er ook onverwachte bezoekers langs komen. Wie zegt bovendien dat die man met het logo van de postbezorging op zijn jas daadwerkelijk een postbode is? Hoe dan ook, het wordt allemaal een stuk minder spannend wanneer de deur alleen open gaat wanneer jij dat wil.
Maar om welke deur gaat het dan? De deur die je opent geeft logischerwijs geen toegang tot de woning. Het gaat natuurlijk om de deur die toegang verleent tot het openbare portiek of de hal van een appartementen complex. De aanbeller kan vervolgens naar de woning lopen, waar de voordeur van de woning is.  Deze voordeur wordt opengedaan door de bewoner. Of moet de postbode het pakketje in de badkamer komen bezorgen? 

Natuurlijk vinden we deurintercom ook in laagbouw, heus niet alleen in flats. Bijvoorbeeld in het geval van een huis met een grote tuin en een toegangspoort. Die poort gaat pas open als je de bezoeker of zijn auto hebt herkend. De postbode of je schoonmoeder kan vervolgens naar je voordeur rijden of lopen. De voordeur die natuurlijk weer wordt open gedaan door de bewoner!
Er zijn bijzondere situaties waarin de voordeur wel van afstand moet kunnen worden geopend. Bijvoorbeeld wanneer de bewoner bedlegerig is. We moeten dan wel goed bedenken wat voor slot er in dit geval op de voordeur van de woning wordt aangebracht. Dit zou een goed motorslot met driepuntssluiting of een motorcylinder moeten zijn. Er bestaan immers geen elektrische sloten met SKG drie sterren politiekeurmerk die in de dagstand inbraakveilig zijn. Veiligheid voorop, toch?

Terug naar mijn verbazing. 
Sommige mensen willen met hun deurintercom de voordeur van hun woning openen. 
Daar is de deurintercom toch voor? Dat is toch luxe of huisautomatisering? We krijgen deze vraag dagelijks!
Waarom en in welke situatie? 

Stel, je staat op zolder te strijken en er wordt aangebeld.  Je gezin heeft een sleutel en de buurvrouw kan best even wachten totdat je beneden bent. Zelfs als het de postbode is, wil je dan de deur openen? Echt waar? Iemand zomaar in je huis laten terwijl jij naar beneden loopt, is dat veilig? 


Heel vaak wordt vergeten dat deurintercom behoort tot de eerste veiligheidsschil van een woning. Het maakt niet uit of de woning een appartement of een vrijstaand huis is. Wanneer er iemand aanbelt willen we weten wie dat is voordat we de deur openen.
Geen veiligheidskettinkje aan de deur maar gewoon die deur dichthouden en zien wie er staat.
De afstand die dit schept tussen de aanbeller en de bewoner maakt het makkelijker niet te reageren of te zeggen "geen interesse"!
Dat is niet onbeleefd, dat is niet ongastvrij.
Oogcontact maakt het lastiger ‘nee’ te zeggen en geeft de aanbeller de kans fysieke macht te krijgen over de bewoner. Zeker bij ouderen is een juist gebruikte deurintercom de eerste verdediging tegen babbeltrucs en woningoverval. De beste verdediging zelfs. Zolang de deur dicht is, kan er niet veel gebeuren.

Laten we dus afspreken om de intercom te gebruiken waarvoor deze is ontwikkeld. Zien wie er voor de deur staat en op basis van een gesprekje beslissen of we de toegang tot het pand verlenen. De voordeur vervolgens met de hand openen. Een voordeur zonder glas en met een spion of ook een camera!
Daar wordt het een stuk veiliger van, dat zal niemand verbazen.


Door Peter van Veen, algemeen directeur Comelit Nederland BV