donderdag 15 december 2016

Veiligheid van, door en met deurintercom


Peter van Veen
Bent u er ook zo eentje? Of misschien uw ouders, oma, kinderen of oom en tante. We hebben allemaal familie of kennissen die wonen in een appartement. Toch? We maken ons allemaal zorgen over de veiligheid van deze mensen. Je hoort toch zoveel rare verhalen. Het kan u immers ook overkomen slachtoffer van woninginbraak of een babbeltruc te worden. Mijn werk gaat hier eigenlijk dagelijks over. De veiligheid van de bewoners van vooral appartementencomplexen. Toch wordt mijn werk eigenlijk vaker gezien als het verzorgen van de mogelijkheid om de deur te openen. Niets is minder waar.



Wij maken deurintercom en dat is een product dat inderdaad bedacht is om de deur van een appartementencomplex vanuit de woning te openen. Natuurlijk geldt dat ook voor een poort of hek van een grotere vrijstaande woning maar nooit voor de eigen voordeur! Ten minste nooit privé. Lees hiervoor mijn blog "Verbaasd". Maar dat is niet de voornaamste reden waarvoor een deurintercomsysteem wordt aangelegd. Waarom worden de meeste deurintercom installaties de laatste jaren voorzien van monitoren? Omdat het leuk is of chic staat? Nee, de vraag naar veiligheid is de belangrijkste reden!

De eerste deurintercom installaties in galerijflats in Nederland werden geïnstalleerd vanwege veiligheid! Ook in de zestiger jaren wilden we niet iedereen zomaar in de hal hebben en sloten we de voorkant van het complex af met een deur en werden de brievenbussen buiten geplaatst. De eerste ervaringen met open complexen waren niet positief.  Zwervers, dieven en toen ook al hangjeugd, al noemden we die toen niet zo. Met de audio-installatie van die tijd konden we spreken met wie er voor de deur stond en de deur openen. Maar de echte herkenning kwam pas met de mogelijkheid via een monitor te zien dat het echt tante Annie was die aanbelde.



Wie kent het niet. "De wasserij", "de melkboer", "ik moet bij de buren op twee hoog zijn" en de deur wordt gewoon geopend. Doet u dat ook met uw voordeur? Dat zal een drukke boel worden bij u thuis. Deurintercom is de eerste veiligheidsschil rond de woning en zeker het appartement! Daarom is de toepassing van een video-systeem juist de laatste jaren zoveel toegenomen.  Zien we er staat geeft een identificatie mogelijkheid! Is het echt de politie, de pakketbezorger of het kleinkind? Alleen dan doen we de deur open. We willen niet dat er ongenode gasten door het appartementencomplex dolen. We willen niet dat zij kelderboxen open trappen, inbreken, in het portiek slapen, dingen vernielen en noem maar op.

Hoe is het gebruik van de deurintercom bij u geregeld? Dit is een onderwerp waaraan in de bewonersvereniging of VvE-vergadering  echt aandacht moet worden besteed. We maken het zo voor elkaar veiliger!
Het is echt niet vreemd om aan de collectant of pakketbezorger te vragen even zijn legitimatie voor de camera te houden. Iedereen die van goede wil is begrijpt dat. Iedere andere reactie betekent dat er iets verdachts is en dan openen we de deur gewoon niet! Dan gaan we er natuurlijk vanuit dat onze buren in het complex dat ook niet doen.
Het juiste gebruik van deurintercom maakt onze leefomgeving veiliger!


Door Peter van Veen, algemeen directeur Comelit Nederland BV