maandag 13 maart 2017

Duurzaam Denken

Duurzaamheid ligt niet voor de hand in Nederland.
Lou Andeweg

Dat vind ik raar, want we zijn op allerlei fronten druk bezig om de aarde te redden en het milieu te sparen. Zo lang ik mij kan herinneren is het milieu al een serieuze issue.
Anno 2017 zorgt men goed voor het eigen lichaam, de eigen omgeving en de meesten van ons denken aan de natuur voor we iets kopen of weggooien. We recyclen ons afval, proberen zo zuinig mogelijk auto te rijden en piekeren er niet eens over om eieren uit een legbatterij te kopen.
Voor ons alleen scharrel eieren. En terecht.
We zijn dier-, boom en ozonvriendelijk. We zetten ons collectief in voor een duurzame aarde.
Prachtig!
Maar waarom passen we dat gedachtengoed dan niet toe bij alles wat we doen? 




Woningen worden nog steeds zo goedkoop mogelijk gebouwd. Niet door alle projectontwikkelaars, maar wel door de meesten.
In het bouwbesluit is een minimale eis opgenomen waar iedereen zich maar aan houdt om de kosten te drukken.
Waarom worden woningcomplexen niet standaard opgeleverd met zonnepanelen en/of windmolens op het dak, voor groene energie en een lagere maandelijkse rekening? Waarom bouwen we in dichtbevolkte steden niet op het dak van iedere flat een tuin, met wat bomen en planten voor de zuurstofproductie?
Er bestaan zuinige toiletten, die maar een klein beetje water gebruiken voor het doorspoelen. Maar deze toiletten kom je alleen tegen bij fastfoodrestaurants, niet in de gemiddelde nieuwbouwwijk.



Bij Comelit denken we veel na over dit soort dingen.
Onze nieuwe reeks monitoren worden op een slimme manier gefabriceerd, waardoor bepaalde onderdelen door meerdere types worden gebruikt. Dit zorgt voor een sneller, goedkoper en efficiënter productieproces. De prijs van het eindproduct wordt aantrekkelijker. Maar wat belangrijker is, deze manier van produceren legt een minder grote druk op Moeder Natuur.

Comelit revolutionaliseerde lang geleden de bedrading van deurintercomsystemen, door een installatie over slechts twee draden te laten werken. Voor renovatie-projecten betekende dit dat er geen nieuwe kabels meer getrokken hoefden te worden en bij nieuwbouw zorgde het meteen voor minder bekabeling.
Tegenwoordig is het mogelijk om via één UTP kabel allerlei voorzieningen te laten werken. Internet, televisie, telefoon, deurintercom en beveiligingscamera’s sturen data over dezelfde kabel!
Waarom is dat niet gewoon de standaard in alle nieuwbouwprojecten in Nederland?

Het zal toch niet allemaal om geld draaien? Er is meer in het leven dan een volle beurs en een dikke auto voor de deur. 

Ik ben trots op Comelit, waar een groot deel van mijn collega’s in een zuinige hybride rijdt en zelfs regelmatig op de fiets naar kantoor komt. Onze directeur is lid van het expertpanel van Duurzaam Gebouwd, een organisatie die zich onder andere bezig houdt met het reduceren van faalkosten en het verminderen van CO2-uitstoot. Dat zijn dingen om over na te denken. Wij scheiden ons afval, produceren duurzaam, ontwikkelen onze producten met de planeet in ons achterhoofd.

De aarde is van ons allemaal en we moeten er nog heel lang mee doen!

Op 11, 12 en 13 April 2017 staat Comelit op Building Holland. Het evenement voor alle projectontwikkelaars, woningcorporaties, architecten, installateurs, bouwbedrijven en leveranciers die Moeder Natuur een warm hart toedragen. 


U bent uitgenodigd!


Door Lou Andeweg, Commercieel medewerker