vrijdag 31 maart 2017

Spionnetjes met Comelit logo

Tim Jong
Spiegels om vanuit bovenwoningen te kijken wie er voor de portiekdeur staat. Je komt ze nog steeds tegen, vooral in grote steden. Het is een simpel maar slim systeem waarbij bewoners praktisch ongezien kunnen beoordelen of hun bezoeker welkom is of niet.
De beeldkwaliteit van zo’n spionnetje is ongelooflijk hoog. Vierdubbel HD, zou je bijna zeggen! Of 4K, zoals je dat dan zou moeten noemen.
Comelit begon in 1956 met het maken van deurintercom in Italië, maar zelfs in die tijd hadden we in Nederland al hele mooie video-systemen!
We mogen het geen video noemen, want er is niets elektronisch aan een spionnetje. Maar het resultaat is hetzelfde en dat is best noemenswaardig.
Het is toch schitterend dat we in Nederland al zo lang bewust zijn van de noodzaak om te zien wie er voor de deur staat?  


Voor het gebruikelijk was om de portiekdeur te openen door middel van een knopje, waren er veel bovenwoningen die een touw hadden gespannen. Dat touw was aan de ene kant vastgemaakt aan het deurslot, liep langs de trapleuning omhoog en was bovenaan de trap vastgebonden.
Met een ruk aan het touw konden de bewoners hun benedendeur openen zonder er heen te moeten lopen. Dit werkte uitstekend, zeker in combinatie met het eerder genoemde spionnetje.
Eigenlijk ontbrak alleen de mogelijkheid om te communiceren met degene die had aangebeld.
Ik moet zeggen dat ik nog nooit heb gezien dat er een leeg conservenblik naast een portiekdeur aan een touwtje hing te bungelen. 
Het spionnetje hing er omdat mensen geen zin hadden om steeds heen en weer te lopen als er werd aangebeld. Gemak dient immers de mens.
Maar er is nog een heel belangrijke aanleiding om te willen weten wie je je huis binnen laat.
Veiligheid!
Voor je de deur tot je woning opent, wil je toch zeker weten wie je binnen laat?
Je thuis is de plek waar je je veilig voelt, waar je je veilig wilt blijven voelen.

Als we die gedachtengang volgen, is het eigenlijk bizar dat woningcorporaties en verenigingen van eigenaren er nog niet voor hebben gezorgd dat ieder appartement is uitgerust met een deurintercom systeem.
Deurintercom is de eerste schil van beveiliging in ieder woningcomplex. Een alarmsysteem helpt om de woning te beveiligen op momenten dat de bewoner van huis is. Beveiligingscamera’s stellen ons in staat om van een afstand te kijken wat er in huis gebeurt, of achteraf beelden te bekijken en delen.
Maar deurintercom zorgt er voor dat je kunt communiceren met een bezoeker, zonder de deur te openen. De bezoeker moet de bewoner eerst overtuigen dat het überhaupt nodig is om de toegang te verlenen.
Waarom zou je iemand je woning in laten die daar niets te zoeken heeft?


De politie is momenteel bezig met een landelijke actie, waarin André van Duin de Nederlanders oproept om de deur niet zomaar voor iedereen te openen.
Het doel is natuurlijk om het aantal woningovervallen in Nederland drastisch terug te dringen. Om dat te bereiken is het niet alleen belangrijk dat men daar de juiste maatregelen voor heeft getroffen, maar ze ook gebruikt.
Een deurintercom systeem is waardeloos als je er geen gebruik van maakt.
Dat geldt ook voor het spionnetje, maar ik vraag me af waarom er in 2017 nog steeds mensen zijn die geen deurintercom hebben. Misschien moeten we beginnen om een sticker met het Comelit logo op al die spiegels te plakken.



Door Tim Jong, Account Manager deurintercom