woensdag 19 april 2017

Mantelzorg

Peter van Veen
We praten met zijn allen over de staat van de zorg in Nederland. Ondanks het feit dat er veel voor verbetering vatbaar is, zijn wij als land nog steeds bovengemiddeld goed in het zorgen voor de zwakkeren in onze maatschappij.
Kijk maar eens hoe het er in andere landen aan toe gaat en bedenk hoe het ook had kunnen zijn. We mogen best trots zijn op alles wat we hebben bereikt, de opbouw van Nederland en de manier waarop we terugveren na vervelende gebeurtenissen.

De zorg in ons land is een uitstekend voorbeeld van ons vermogen om door te zetten en samen te werken.
Toch willen we het altijd beter doen. En terecht!

We vergrijzen, de gemiddelde leeftijd van het Nederlandse volk stijgt en ieder jaar betalen we meer aan de zorg. We moeten doorwerken tot we 68 zijn en we zien dat onze ouderen nu al te weinig aandacht en verzorging krijgen. Het resultaat is dat wij steeds meer van die zorg in eigen handen nemen. Mantelzorg noemen we dat.
In Nederland zijn er 3,6 miljoen mensen die zich hiermee bezig houden. Ruim een miljoen mantelzorgers zorgen meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor iemand. Onbetaald.
450.000 mantelzorgers voelen zich zwaarbelast of overbelast.
Dat is niet zo gek ook, want we moeten werken, werken, werken! Natuurlijk is het vanzelfsprekend dat we de zorg van onze vaders en/of moeders op ons nemen. Maar de Nederlandse maatschappij gaat als een sneltrein.
Het is niet voor niets zo dat één op de zeven werknemers in dit land last heeft van een burnout.

De zorg van onze naasten overlaten aan professionals is in veel gevallen geen optie, puur vanwege geldgebrek. Er zijn spookverhalen over bejaarden die slechts drie keer per dag naar het toilet mogen en eens per week worden gewassen.
Hoe je het ook wendt of keert, we moeten actie ondernemen voordat dit probleem te groot wordt.


De oplossing ligt gelukkig voor de hand, vinden wij bij Comelit.
Door middel van eenvoudige technische aanpassingen kunnen talloze woningen worden aangepast om het woongemak te vergroten. Met infrastructuur en digitalisering kan een slag worden geslagen in de toekomst van hoe we in Nederland met elkaar om gaan. Dat is dan ook nog eens een collectieve oplossing in het verlengde van de individuele oplossing.
Want wat is goedkoper? Een jaarlijks terugkerend en steeds groter wordende kostenpost? Of een investering waarmee jarenlang de kosten gedrukt kunnen worden?

Mensen kunnen met de juiste technologie langer thuis wonen, beter voor zichzelf zorgen en sneller en gemakkelijker om hulp roepen wanneer dit nodig is.
Mantelzorg is prachtig en ik hoop dat het nooit helemaal zal verdwijnen. Maar het mag wel goedkoper, makkelijker en minder tijdrovend worden.

We praten met zijn allen over de staat van de zorg in Nederland.
Tijd om er iets aan te doen.

Door Peter van Veen, algemeen directeur Comelit Nederland BV