dinsdag 2 mei 2017

Building Dreams

Peter van Veen
Als geen ander weten wij dat er veranderingen gaan komen in de markt. De toekomst komt dichterbij. Onze levens worden steeds meer digitaal, de zorg wordt grotendeels een eigen verantwoordelijkheid en veiligheid is niet meer vanzelfsprekend.

We hebben een jaar of 5 geleden ‘Helderheid door glas’ geschreven, een paper dat inzoomt op het nut van glasvezelbekabeling. Het paper was vooruitstrevend, maar wel technisch uitvoerbaar. Dat komt omdat wij niet zomaar iets doen. Wij zitten met Comelit in die markt, praten met mensen en zien bijna dagelijks wat er moet gebeuren. 




Op dit moment is glasvezel wellicht nog niet overal noodzaak, want de bestaande bekabeling in onze woonomgeving volstaat voor dat wat wij er mee willen doen.
Maar waar wij op dit moment een televisie met 4K-resolutie in de huiskamer hebben staan, zal dat over 10 jaar misschien een 16K televisie zijn. We zullen meer afhankelijk zijn van het internet, gewend zijn aan een hogere bandbreedte, on demand televisie wordt de norm, beveiliging wordt belangrijker, zorgtoepassingen kunnen ons veel tijd, geld en kopzorgen besparen.
De data-infrastructuur moet daar bij aansluiten. Niet achteraf, maar van tevoren.
Paulien vraagt daar om in de theatervoorstelling ‘Building Dreams’. Dit toneelstuk is geschreven in samenwerking met partijen in de markt die er dagelijks mee te maken hebben.



Jaren geleden zijn er in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer een drietal vooruitstrevende projecten gemaakt. Woningcorporaties wilden naar de integratie van diverse systemen toe om de mensen comfort, veiligheid en een levensloopbestendige woning te kunnen bieden.
Drie concurrenten van ons, in die tijd grote spelers in de markt, leverden de systemen om dit waar te maken.
Hopeloos mislukt, alle drie de projecten.
De techniek was in die tijd nog niet ver genoeg om het goed te doen. De verwachtingen waren dus te hoog. Dat is echter geen reden om het maar op te geven. Het gaat razend snel met de ontwikkeling van techniek.
10 Jaar geleden kon je je ook niet bedenken wat er nu allemaal mogelijk is met een smartphone.
Het waren daarom geweldige initiatieven van die woningcorporaties. Alleen te vroeg.

Het integreren van communicatie systemen met onder andere zorg applicaties is allemaal afgebroken, omdat de ene integrator wees naar de andere, omdat dingen niet werkend gemaakt werden of omdat het te hoog gegrepen was. De bewoners begrepen de systemen bovendien vaak niet eens, omdat er geen aandacht was besteed aan de gebruikersvriendelijkheid. Daarom zijn ze simpelweg gestopt met proberen.
Er zijn nu weer heel veel woningcorporaties die gewoon weer losse systemen naast elkaar in de woningen laten aanleggen. En dat alleen maar omdat er niet goed over is nagedacht van tevoren.

Een deurintercom systeem zal hoe dan ook in een appartementencomplex komen. Het is de eerste veiligheidsschil van een gebouw. Iedere bewoner heeft dus een monitor aan de muur hangen en in die muur is bekabeling aanwezig.
Op dit moment wordt die simpele dataverbinding níet geïntegreerd met de telefoon en de televisie.
Dat doen we niet, we trekken liever nog een paar kabels.
Daar begrijp ik echt helemaal niets van!
In Building Dreams vraagt ook Paulien waarom dit zo is. Er wonen vier vakmensen naast haar die er helemaal niets van begrijpen. Ze zijn allemaal met hun eigen feestje bezig.
Het is misschien wel mijn persoonlijke drive, mijn persoonlijke irritatie, dat het niet gezien wordt.
Ik wil er graag voor zorgen dat de markt het ziet en begrijpt.



Daarom hebben we het initiatief genomen om een theatervoorstelling te maken. Theater spreekt mensen aan, raakt mensen in het hart.
Het gaat niet meer om spullen verkopen, het gaat om de toekomst.
Als we het niet met zijn allen gaan doen in de installatiebranche, als wij niet gaan samenwerken, worden we straks links en rechts ingehaald.
Nieuwe technologie zal worden ontwikkeld door de Googles en Apples van de wereld. Maar wij als branche kunnen die technologie ook oppakken en zelf integreren.
We moeten meegroeien en niet stoïcijns vasthouden aan ons oude systeem.
Niet opgeven of er mee stoppen omdat het de eerste keer niet helemaal uitpakt zoals we hadden gedacht.
De techniek is er inmiddels.
De vraag is er zeker.
Nu onze wil nog.

Helderheid door glas:


Door Peter van Veen, algemeen directeur Comelit Nederland BV